Câștigătorii campaniei Fii Eroul Comunității Tale, eroii în halat alb din Satu Mare

Câștigătorii campaniei Fii Eroul Comunității Tale, eroii în halat alb din Satu Mare

 

Câștigătorii campaniei Fii Eroul Comunității Tale, eroii în halat alb din Satu Mare

Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare este câștigătorul concursului Fii Eroul Comunității Tale, organizat de revista online „Ce se întâmplă, Doctore?” și Asociația WISE, al cărui premiu constă în echipamente medicale de protecție în valoare de 25.000 de lei. Cel care a decis ca premiul să ajungă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare este Erdei Codruț, persoana desemnată câștigătoare, prin tragere la sorți.

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț, medic primar oftalmolog și managerul spitalului, ne-a acordat un interviu în care detaliază simptomele resimțite de pacienții COVID pozitivi internați. Totodată, medicul are un mesaj pentru persoanele care suferă de afecțiuni non-COVID, dar care se tem să meargă la spital, de teama infecției.

Relaxarea restricțiilor, principala cauză a exploziei de noi cazuri de coronavirus

CSID: Satu Mare a fost, înainte de debutul sezonului rece, unul dintre puținele județe cu o rată de incidență a cazurilor de coronavirus redusă în comparație cu restul țării. Care credeți că au fost măsurile bune de atunci?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Așa este. Situația stabilă a fost de actualitate până în urmă cu aproximativ 2 luni, după care numărul de cazuri a explodat și la noi în județ, fiind în acest moment cu o incidență de infectare în a doua jumătate a clasamentului. Probabil la baza incidenței reduse de la acel moment au stat respectarea regulilor de izolare și utilizare a mijloacelor de protecție individuală, încercarea spitalelor de a asigura internarea și izolarea cazurilor suspecte, materialele de protecție pentru personal, regulile bine stabilite de reintrare la muncă după perioada de concedii.

CSID: Însă la momentul actual numărul noilor cazuri a explodat și în această zonă. Ce anume credeți că a dus la această creștere?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Creșterea a avut loc, în primul rând, din cauza relaxării restricțiilor și, implicit, a populației. De asemenea, încrederea nejustificată că boala nu este atât de periculoasă, intrarea prin punctele de frontieră a unor cetățeni veniți din zone de risc crescut și care nu au declarat corect informatiile privind circulația lor, încălcarea normelor de carantinare și izolare a persoanelor contagioase s-au numărat printre cauzele creșterii explozive a numărului de noi cazuri de infectare.

CSID: Câte teste COVID sunt realizate, în medie, zilnic, în Satu Mare?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Din informațiile noastre, media zilnică este de aproximativ 320-350 de teste zilnic, care sunt efectuate de luni până sâmbătă inclusiv.

Ce simptome acuză cel mai frecvent pacienții confirmați cu COVID-19

CSID: Care sunt principalele simptome acuzate de pacienții COVID pozitivi internați la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Principalele acuze ale pacienților noștri sunt anosmia și ageuzia, cefaleea,  subfebrilitatea, astenia,  durerile musculare și articulare, starea de atonie marcată, lipsa de concentrare, dispneea. La unele cazuri dispneea a fost severă, cu desaturări ale oxigenului. Acești pacienți au fost stabilizați și transferați la spitalele suport COVID din Carei și Negrești-Oaș. Noi nu avem secție ATI, suntem spital de fază a II-a, adică asigurăm îngrijirea pacienților cu COVID-19 care prezintă forme ușoare și medii ale bolii. Cazurile severe sunt transferate la secția ATI a Spitalului Județean Satu Mare sau la Spitalul Orășenesc Carei.

Orice întârziere conduce la progresia bolii

CSID: Există rapoarte care indică o adresabilitate mult mai redusă a pacienților oncologici sau cu alte afecțiuni către spitale, din cauza fricii de infectare cu noul coronavirus. Lucru care, cel mai probabil, va duce la un număr crescut de cazuri cu complicații sau chiar decese non-COVID în viitorul apropiat. Ce mesaj aveți pentru aceste persoane?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Încercăm să ajutăm aceste persoane prin efectuarea de fibrobronhoscopii, însă doar la pacienți la care avem test genetic negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 recent, respectiv maximum 48 de ore. Încurajăm ca acești pacienți, la care orice întârziere conduce la progresia bolii, să se adreseze cu încredere personalului nostru în vederea stabilirii conduitei terapeutice indicate, cât mai repede posibil.

Solidaritate și generozitate

CSID: Sunteți câștigătorii premiului oferit în cadrul campaniei Fii Eroul Comunității Tale, în valoare de 25.000 de lei constând în echipamente de protecție. Cum vi s-a părut ideea acestui „concurs” prin care oamenii să se implice pentru spitalul din orașul lor? S-au implicat și cadrele medicale, au răspuns la întrebările zilnice?

Dr. Ioan Sergiu-Dănuț: Mulțumim pentru idee și punerea ei in practică! O mare parte a personalului, mă refer în special la cei din urban, au răspuns provocării și s-au implicat pentru câștigarea premiului. Asemenea inițiative denotă solidaritatea și generozitatea unor oameni minunați care au dedicat timp și bani pentru realizarea acestui proiect. Vă mulțumim!

CSID: Cum stați acum cu echipamentele de protecție, cu personalul medical – sunt suficiente, mai aveți nevoie de „întăriri”? Mai facem un concurs?

Este vorba românească – „ pic cu pic s-adună balta”. Bineînțeles că nevoile sunt în creștere, direct proporțional cu numarul de pacienți, alocările ministerului sunt minime, bugetul limitat. Sigur că dorim repetarea concursului și chiar a rezultatului.