Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

Cursa pentru descoperirea unui vaccin eficient împotriva COVID-19 este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Pe lângă cele 11 vaccinuri promițătoare există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Cele 4 faze de testare a vaccinului

Potrivit FDA, recomandarea este ca vaccinul anti-COVID să aibă o rată de protecție de minimum 50%. Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun vaccinare în rapel – adică două vaccinuri, administrate la o anumită distanță în timp.

Trebuie menționat însă că un vaccin este aprobat abia în momentul în care trece prin toate cele 4 faze:

Cele 11 vaccinuri care ar putea fi disponibile la începutul anului 2021

Dacă trec cu brio de faza 3 a studiului clinic, următoarele vaccinuri vor trece în următoarea etapă, cea finală, care constă în obținerea aprobării, din partea instituțiilor abilitate (FDA, ECDC), pentru folosirea vaccinurilor respective pe subiecți umani și distribuirea lor în întreaga lume, persoanele aflate în categoria de risc având prioritate la vaccinare.

Iată câteva informații la zi despre cele 11 companii care sunt aproape de linia de finiș.

Pentru lista actualizată a vaccinurilor anti-COVID, accesați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Trebuie menționat însă că vaccinurile NU VINDECĂ, nu aceasta este menirea lor. Ele trebuie să prevină infecția cu SARS-CoV-2 sau măcar să amelioreze simptomatologia bolii, astfel încât să nu apară complicații amenințătoare de viață.

Pentru tratamentul bolii COVID, citește: Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2